Serwetki dla restauracji oraz propozycje składania serwetek
Serwetki to niezbędna dekoracja stołu w
restauracji, którą stosujemy każdego dnia. Na co dzień wybieramy najczęściej
niedrogie serwetki papierowe zdobione przeróżnymi wzorami, z kolei podczas
ważnych uroczystości decydujemy się na serwetki eleganckie, materiałowe lub
flizelinowe. Jednak w przypadku tak dużej ilości materiałów, wzorów i wciąż
pojawiających się nowych kolekcji pojawia się problem, co wybrać na daną
okazję.
Jeżeli zastanawiacie się, która opcja będzie najlepsza dla Waszego
lokalu i czym w zasadzie różnią się dostępne materiały obejrzyjcie film
przedstawiający porównanie serwetek papierowych i flizelinowych:
Serwetki gastronomiczne
Są to delikatne, najczęściej jedno- bądź dwuwarstwowe
serwetki o charakterystycznie postrzępionych brzegach. Te serwetki najczęściej
stosujemy na każdym ze stolików i spełniają one raczej tylko funkcję
praktyczną, aniżeli dekoracyjną. Serwetki gastronomiczne, mimo że służą tylko
do wytarcia dłoni po posiłku, również powinny być dopasowane do całego
wystroju. Jako, że najczęściej są to serwetki jednolite wybierzcie kolor
delikatny, pasujący do pozostałych dekoracji. Tego typu serwetki warto umieścić
w eleganckim podajniku, który na stoliku będzie prezentował się po prostu
ładnie.
Są to serwetki chyba najczęściej stosowane w
lokalu, jako że odznaczają się ogromnym bogactwem wzorów i szeroką gamą
kolorystyczną, a przy tym kosztują bardzo niewiele. Serwetki papierowe wykonane
są z dwuwarstwowego lub trójwarstwowego papieru, a najbardziej popularny rozmiar
to 33x33cm. Tego rodzaju serwetki polecamy szczególnie na co dzień. Piękna
kolorystyka i ciekawe wzory sprawiają, że serwetki papierowe wyglądają pięknie
ułożone przy nakryciach gości. Można stosować je także podczas eleganckich
uroczystości, takich jak wesela czy komunie. Szczególnie polecamy kwiatowe lub
ornamentowe motywy, które prezentują się bardzo stylowo lub wzory dopasowane do
charakteru przyjęcia: komunijne z kielichem, Hostią czy winogronami, z kolei
weselne z obrączkami, serduszkami czy parą gołąbków.
Flizelina to impregnowany papier, co powoduje,
że te serwetki są grube, sztywne i bardzo eleganckie. Dzięki takiej strukturze
dają się łatwo układać w rozmaite formy i kształty, co pięknie prezentuje się
na każdym z talerzy, ale równie świetnie wygląda jako samodzielna dekoracja
stołu. Duży rozmiar serwetek, bo aż 40x40cm powoduje, że jest to propozycja
ekskluzywna do stosowania głównie w czasie świąt i organizowanych w restauracji
uroczystości.
Serwetki możemy składać w lilie, fantazyjne wachlarze, czy zależnie od okoliczności wyczarować z nich serca, róże, bożonarodzeniowe choinki czy zajączki wielkanocne. Poradniki na składanie serwetek możecie obejrzeć na filmach poniżej:
Serwetki możemy składać w lilie, fantazyjne wachlarze, czy zależnie od okoliczności wyczarować z nich serca, róże, bożonarodzeniowe choinki czy zajączki wielkanocne. Poradniki na składanie serwetek możecie obejrzeć na filmach poniżej:
Serwety materiałowe
Materiałowe serwetki to propozycja bardzo
praktyczna, gdyż są one wielokrotnego użytku. Serwetki materiałowe możemy prać,
prasować i zawsze będą wyglądały pięknie. Polecam wybór uniwersalnych kolorów,
takich jak biały czy kremowy, które będą pasowały na każdą okazję.
Warto jest zastosować w restauracji również
całe kolekcje dekoracji z tym samym motywem. Oprócz serwetek w kilku rozmiarach
spójnie ze sobą współgrających w skład kolekcji wchodzą również świece,
świeczniki, bieżniki czy podkładki pod talerze. Jest to kompletna opcja, która
pozwoli na zorganizowanie fantastycznego przyjęcia w restauracji.
Dekoracje sal i stołów restauracji znajdziecie w: internetowym sklepie z serwetkami, świecami i szkłem dla HoReCa NiebieskiStolik.pl