Serwetki dla restauracji oraz propozycje składania serwetek

Serwetki to niezbędna dekoracja stołu w restauracji, którą stosujemy każdego dnia. Na co dzień wybieramy najczęściej niedrogie serwetki papierowe zdobione przeróżnymi wzorami, z kolei podczas ważnych uroczystości decydujemy się na serwetki eleganckie, materiałowe lub flizelinowe. Jednak w przypadku tak dużej ilości materiałów, wzorów i wciąż pojawiających się nowych kolekcji pojawia się problem, co wybrać na daną okazję. 

Jeżeli zastanawiacie się, która opcja będzie najlepsza dla Waszego lokalu i czym w zasadzie różnią się dostępne materiały obejrzyjcie film przedstawiający porównanie serwetek papierowych i flizelinowych:



Serwetki gastronomiczne
Są to delikatne, najczęściej jedno- bądź dwuwarstwowe serwetki o charakterystycznie postrzępionych brzegach. Te serwetki najczęściej stosujemy na każdym ze stolików i spełniają one raczej tylko funkcję praktyczną, aniżeli dekoracyjną. Serwetki gastronomiczne, mimo że służą tylko do wytarcia dłoni po posiłku, również powinny być dopasowane do całego wystroju. Jako, że najczęściej są to serwetki jednolite wybierzcie kolor delikatny, pasujący do pozostałych dekoracji. Tego typu serwetki warto umieścić w eleganckim podajniku, który na stoliku będzie prezentował się po prostu ładnie.



Są to serwetki chyba najczęściej stosowane w lokalu, jako że odznaczają się ogromnym bogactwem wzorów i szeroką gamą kolorystyczną, a przy tym kosztują bardzo niewiele. Serwetki papierowe wykonane są z dwuwarstwowego lub trójwarstwowego papieru, a najbardziej popularny rozmiar to 33x33cm. Tego rodzaju serwetki polecamy szczególnie na co dzień. Piękna kolorystyka i ciekawe wzory sprawiają, że serwetki papierowe wyglądają pięknie ułożone przy nakryciach gości. Można stosować je także podczas eleganckich uroczystości, takich jak wesela czy komunie. Szczególnie polecamy kwiatowe lub ornamentowe motywy, które prezentują się bardzo stylowo lub wzory dopasowane do charakteru przyjęcia: komunijne z kielichem, Hostią czy winogronami, z kolei weselne z obrączkami, serduszkami czy parą gołąbków.









Flizelina to impregnowany papier, co powoduje, że te serwetki są grube, sztywne i bardzo eleganckie. Dzięki takiej strukturze dają się łatwo układać w rozmaite formy i kształty, co pięknie prezentuje się na każdym z talerzy, ale równie świetnie wygląda jako samodzielna dekoracja stołu. Duży rozmiar serwetek, bo aż 40x40cm powoduje, że jest to propozycja ekskluzywna do stosowania głównie w czasie świąt i organizowanych w restauracji uroczystości. 








Serwetki możemy składać w lilie, fantazyjne wachlarze, czy zależnie od okoliczności wyczarować z nich serca, róże, bożonarodzeniowe choinki czy zajączki wielkanocne. Poradniki na składanie serwetek możecie obejrzeć na filmach poniżej:






Serwety materiałowe
Materiałowe serwetki to propozycja bardzo praktyczna, gdyż są one wielokrotnego użytku. Serwetki materiałowe możemy prać, prasować i zawsze będą wyglądały pięknie. Polecam wybór uniwersalnych kolorów, takich jak biały czy kremowy, które będą pasowały na każdą okazję.

Warto jest zastosować w restauracji również całe kolekcje dekoracji z tym samym motywem. Oprócz serwetek w kilku rozmiarach spójnie ze sobą współgrających w skład kolekcji wchodzą również świece, świeczniki, bieżniki czy podkładki pod talerze. Jest to kompletna opcja, która pozwoli na zorganizowanie fantastycznego przyjęcia w restauracji.






Dekoracje sal i stołów restauracji znajdziecie w: internetowym sklepie z serwetkami, świecami i szkłem dla HoReCa NiebieskiStolik.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...