5 trendów dla restauracji w 2014 roku
Jak przygotować restaurację na nowy sezon?
Wskazówką mogą być tegoroczne trendy opublikowane w raporcie The National restaurant
Association. Według raportu światowego stowarzyszenia na pierwszych miejscach, jeżeli chodzi o trendy żywieniowe w 2014 roku znajdują się owoce morza, mięso oraz produkty pozyskiwane z lokalnych źródeł. Równie znacząca jest idea zrównoważonego środowiska. Szczególnie warto zwrócić uwagę na zdrowe posiłki dla dzieci i kuchnię bezglutenową. Jeżeli chodzi o trendy w alkoholach - w tym roku popularne są piwo, wino oraz wódki produkowane lokalnie.
Obecnie goście restauracji bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracają uwagę na to, co jedzą i skąd pochodzą produkty, które używane są do przygotowywania dań. Nic więc dziwnego, że przekłada się to na kulinarne trendy.
A oto 5 naważniejszych dodatków smakowych w tym roku oraz pięć aranżacji, które stanowią ich kolorystyczne odpowiedniki - są one cudowną inspiracją podczas dekorowania restauracji:
1. Pikantne żółte chilli z Peru - Ajii Amarillo
2. Indyjska masala - mieszanka przypraw z Indii Połnocnych, w której skład wchodzą kumin, kardamon, cynamon, czarny pieprz, goździki i imbir.
3. Herbata - już nie tylko do picia, ale coraz częściej wykorzystywana w mieszankach przypraw w bulionach i marynatach.
4. Prosto z Meksyku - sos chamoy - to niesamowite połączenie meksykańskich przypraw, moreli, liminoki, i chilli.
5. Mąka z manioku - to podstawowy produkt kuchni brazylijskiej, nie zawiera glutenu, więc stanowi świetną alternatywę dla zwykłej mąki.
Wskazówką mogą być tegoroczne trendy opublikowane w raporcie The National restaurant
Association. Według raportu światowego stowarzyszenia na pierwszych miejscach, jeżeli chodzi o trendy żywieniowe w 2014 roku znajdują się owoce morza, mięso oraz produkty pozyskiwane z lokalnych źródeł. Równie znacząca jest idea zrównoważonego środowiska. Szczególnie warto zwrócić uwagę na zdrowe posiłki dla dzieci i kuchnię bezglutenową. Jeżeli chodzi o trendy w alkoholach - w tym roku popularne są piwo, wino oraz wódki produkowane lokalnie.
Obecnie goście restauracji bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracają uwagę na to, co jedzą i skąd pochodzą produkty, które używane są do przygotowywania dań. Nic więc dziwnego, że przekłada się to na kulinarne trendy.
A oto 5 naważniejszych dodatków smakowych w tym roku oraz pięć aranżacji, które stanowią ich kolorystyczne odpowiedniki - są one cudowną inspiracją podczas dekorowania restauracji:
1. Pikantne żółte chilli z Peru - Ajii Amarillo
Bieżnik na stół w tym kolorze można kupić tutaj |
2. Indyjska masala - mieszanka przypraw z Indii Połnocnych, w której skład wchodzą kumin, kardamon, cynamon, czarny pieprz, goździki i imbir.
Serwetki flizelinowe w kolorach inspirowanych orientem można kupić tutaj |
3. Herbata - już nie tylko do picia, ale coraz częściej wykorzystywana w mieszankach przypraw w bulionach i marynatach.
Bieżnik flizelinowy na stół w świeżym odcieniu zielono miętowym można kupić tutaj |
4. Prosto z Meksyku - sos chamoy - to niesamowite połączenie meksykańskich przypraw, moreli, liminoki, i chilli.
Narzuty na stół w takich kolorach można kupić tutaj |
5. Mąka z manioku - to podstawowy produkt kuchni brazylijskiej, nie zawiera glutenu, więc stanowi świetną alternatywę dla zwykłej mąki.
Bieżniki i serwetki flizelinowe z aranżacji łączącej szlachetne połączenie kolorów brązu i bieli można kupić tutaj |