Jak za pomocą rzeżuchy ożywić świąteczną dekorację stołu?
Rzeżucha, znana również jako pieprzyca dotarła do Europy w starożytności. Była uprawiana w Grecji oraz Rzymie i wykorzystywana między innymi jako środek poprawiający urodę. Do Polski trafiła w XV wieku.
Źródło: www.harvesttotable.com
Ta smaczna roślina jest jednym z najbardziej charakterystycznych symboli wielkanocnych. Warto jednak jeść ją nie tylko w tym okresie, ponieważ bogata jest w wiele składników mineralnych, witamin oraz olejków eterycznych. Jest także symbolem odradzającego się życia i sił witalnych.
Idealnym pomysłem na udekorowanie stołu na Wielkanoc jest posianie rzeżuchy w skorupkach od jajek lub wybranym naczyniu dekoracyjnym.
Najłatwiejszy sposób na wysianie rzeżuchy to wysypanie ziarenek na zwilżoną watę lub ligninę.
Instrukcja:
1. Ułóż watę lub ligninę w naczyniu
2. Zwilż watę/ligninę wodą
3. Równomiernie rozsyp nasiona na wacie i spryskaj wodą
4. Podlewaj rzeżuchę codziennie przez około 1,5 tygodnia
Po około 10 dniach rzeżucha jest gotowa do jedzenia :)
Dekoracje sal i stołów restauracji znajdziecie w: internetowym sklepie wysyłkowym z asortymentem dekoracji i ozdób WszystkoDlaRestauracji.pl