Jak za pomocą rzeżuchy ożywić świąteczną dekorację stołu?

Rzeżucha, znana również jako pieprzyca dotarła do Europy w starożytności. Była uprawiana w Grecji oraz Rzymie i  wykorzystywana między innymi jako środek poprawiający urodę. Do Polski trafiła w XV wieku.

Źródło: www.harvesttotable.com

Ta smaczna roślina jest jednym z najbardziej charakterystycznych symboli wielkanocnych. Warto jednak jeść ją nie tylko w tym okresie, ponieważ bogata jest w wiele składników mineralnych, witamin oraz olejków eterycznych. Jest także symbolem odradzającego się życia i sił witalnych.

Idealnym pomysłem na udekorowanie stołu na Wielkanoc jest posianie rzeżuchy w skorupkach od jajek lub wybranym naczyniu dekoracyjnym.




Najłatwiejszy sposób na wysianie rzeżuchy to wysypanie ziarenek na zwilżoną watę lub ligninę.

Instrukcja:

1. Ułóż watę lub ligninę w naczyniu
2. Zwilż watę/ligninę wodą
3. Równomiernie rozsyp nasiona na wacie i spryskaj wodą
4. Podlewaj rzeżuchę codziennie przez około 1,5 tygodnia

Po około 10 dniach rzeżucha jest gotowa do jedzenia :)


Dekoracje sal i stołów restauracji znajdziecie w: internetowym sklepie wysyłkowym z asortymentem dekoracji i ozdób WszystkoDlaRestauracji.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...