Jak przygotować jesienny stół w restauracji? Szybkie triki na zmianę wnętrza
Szukając inspiracji na jesienne dekoracje dla lokalu natknęłam się na pomysły inspirowane niczym innym, jak... naturą. Najbardziej kreatywne i oryginalne dekoracje rodzą się właśnie z najprostszych i najbardziej oczywistych rzeczy, których nie dostrzegamy na pierwszy rzut oka. Jesień to przecież idealny czas, by udekorować stół jesiennymi liśćmi, gałązkami, szyszkami czy też znajdywanymi wszędzie kasztanami. Dzięki tym kilku, wydawałoby się, banalnym ozdobom stół w restauracji może nabrać unikatowego i ciepłego charakteru.
Jak przygotować nakrycie dla gości?
Oczywistym jest, że przy talerzach gości kładziemy nie tylko sztućce, ale i serwetki. Dzięki kolorowym serwetkom w jesiennych kolorach przewiązanych sznurkiem czy długimi źdźbłami trawy możemy wyczarować wspaniałe kieszonki na sztućce, które zachwycają prostotą i urokiem.
Przy serwetkach można ułożyć pojedyncze kolorowe liście czy też rozsypać żołędzie i kasztany. Jeszcze innym pomysłem jest wplecenie w serwetkę listka czy jesiennego kwiatu. Dzięki temu detalowi nawet najprostsza biała serwetka będzie prezentować się efektownie i nawiązywać do klimatu za oknem.
Jesienne liście w szklanych naczyniach
To trik, który pozwoli każdemu z gości zauważyć piękno zmieniającej się przyrody. Codzienny pośpiech nie zawsze pozwala nam na rozglądanie się wokół, a kilka chwil w restauracji przy filiżance ciepłej kawy i smacznym posiłku nie tylko pozwoli się zrelaksować, ale może otworzyć nam oczy na piękno otaczającego świata. Do takich jesiennych kompozycji warto wykorzystać szklane lampiony i wazony w różnych kształtach. Im bardziej ciekawa kompozycja, tym lepiej. W szklanych misach możecie ułożyć szyszki, kasztany czy żołędzie. Taka ozdoba stołu będzie prawdziwym hitem, a goście z pewnością docenią kreatywność, jaką włożyliście w przygotowanie dekoracji.
Dekoracje sal i stołów restauracji znajdziecie w: internetowym sklepie z serwetkami, świecami i szkłem dla HoReCa NiebieskiStolik.pl